Kdo má doma olomoucké tvarůžky (neboli syrečky či tvargle), jen těžko to před ostatními členy domácnosti utají. Tento zrající sýr má totiž svou specifickou vůni. Můžete ho milovat nebo nenávidět. Pokud ale pocházíte z Hané, patrně si bez něj už neumíte představit svůj život.
Olomoucké tvarůžky jsou zrající sýr, který se vyrábí z netučného kyselého tvarohu a jedlé soli. Přidány jsou i regulátory kyselosti E500 (hydrogenuhličitan sodný), E170 (uhličitan vápenatý) a mlékárenské kultury. Sýr má typickou vůni, pikantní chuť a povrch se zlatožlutým mazem.
Zajímavosti aneb Co jste o olomouckých tvarůžcích určitě nevěděli
První zmínka o tvarůžcích pochází už z roku 1452. Tvarůžky jsou zmiňovány jako běžné jídlo.
Olomoucké tvarůžky se nevyrábí přímo v Olomouci, ale v nedalekých Lošticích. Zde je začal v roce 1876 vyrábět Josef Wessels. Ve výrobě pak pokračovali jeho potomci.
Smrdí vám syrečky? Specifický zápach tohoto sýru je způsoben proteolytickým rozkladem bílkoviny sýra při zrání.
Na celém světě existují pouze 2 automaty na tvarůžky. Jeden z nich najdete v informačním centru v Olomouci. Vyzkoušet vám ale doporučujeme nejen automat, ale i Tvarůžkovou cukrárnu v Lošticích.
V Olomouci se každý rok koná Olomoucký tvarůžkový festival spojený s ochutnávkou tvarůžkových specialit a regionálních piv.
Muzeum Olomouckých tvarůžků A. W.
Muzeum Olomouckých tvarůžků najdete v Lošticích v areálu firmy A.W. s.r.o., která tvarůžky vyrábí. Bylo otevřeno v roce 1994, ale nenacházelo se ve vyhovujících prostorech. Nové muzeum funguje od roku 2014. Najdete v něm průřez historií Olomouckých tvarůžků. Uvidíte, jak se výroba ruční měnila na výrobu strojní a dozvíte se něco i o současné výrobě.